Penger

Typer av billån og hvordan du kan søke billån enkelt

For mange nordmenn er biler en nødvendig del av hverdagen som gir deg muligheten til å jobbe, butikker eller weekend destinasjoner. Men bilene kan også være dyre, og noen ganger kan en stor klump av kontanter på forhånd ikke være et levedyktig alternativ. Det er der billån kommer inn i spill. Et billån kan hjelpe deg med å få den finansieringen du trenger, for den bilen du vil ha.

Hvis du er i markedet for et billån, er den første avgjørelsen du skal ta, hvilken billån du skal gå for, som inkluderer å finne ut hvilken type utlåner du vil låne fra, om en fast eller variabel rente passer for du og hvorvidt du vil at det skal være et sikret lån. For å veilede deg gjennom beslutningsprosessen har vi skissert noen forskjellige typer billån for at du bør vurdere før du kommer på veien.

Hva er forskjellen mellom billån og personlige lån?

Før vi hopper inn i å forklare de ulike typer billån, kan du kanskje lure på hva forskjellen er mellom et billån og et personlig lån. For det meste er de ganske mye det samme, et billån er bare en type personlige lån som er spesielt utviklet for å kjøpe et kjøretøy.

Sikret vs usikret

Å bestemme mellom et sikret eller usikret billån kan påvirke hvor mye du betaler for å få hendene på ditt nye sett med hjul.

Sikret billån

Vanligvis er et sikret lån en type lån hvor du bruker sikkerhet som sikkerhet mot lånet, for å minimere risikoen for långiveren i tilfelle du er standard. Sikkerhet kan være ting som et hus, en bedrift eller en bil. Når det gjelder sikrede billån, er den vanligste formen for sikkerhet den bilen du kjøper med lånet. Så hvorfor sette din nye bil opp som sikkerhet? Vel, for det meste sikrede lån vil gi deg en bedre rente, og så kan du spare penger.

Usikret billån

Den andre siden av mynten er et usikret lån. I dette tilfellet utgjør du ikke et aktivum som sikkerhet, men disse lånene har vanligvis en litt høyere rente på helheten. Usikrede billån er mindre vanlige enn sikrede alternativer, fordi bilen du kjøper er den perfekte eiendelen å bruke som sikkerhet.

Fast vs variabel

På toppen av å avgjøre om du skal få et sikret lån eller et usikret lån, må du bestemme hvilken type rente, enten variabel eller fast. Dette kan også påvirke hvor mye interesse du betaler, samt gjøre en forskjell på måten du budsjett for dine månedlige tilbakebetalinger.

Fast rente billån

Å ha en fast rente lån betyr at hele lånet ditt vil forbli det samme. Den største fordelen med dette er at tilbakebetalinger vil være konsistente gjennom hele lånet ditt, noe som gjør det lettere å budsjett. En fast rente kan også utnyttes når renten på tilbudet er veldig bra, og du vil låse den inn for lånets levetid.

Variabel rente billån

I motsetning til en fast rente kan en variabel rente bevege seg opp og ned gjennom lånet for å tilpasse seg markedet. Denne fleksibiliteten kan være et dobbeltkantet sverd – du kan finne renten går opp, eller det kan gå ned. Variabel rente er ofte lavere enn faste priser og kan være et bedre alternativ hvis du ikke er altfor bekymret for muligheten for å endre tilbakebetalingsbeløp.

Bank eller peer-to-peer

Det er tonn långivere der ute fra store banker, til uavhengige finansinstitusjoner, til jevnlige lånegivere. De har alle sine egne priser, funksjoner og kvalifikasjonskriterier, slik at du kan finne ut hvilken som passer best for deg. Selv om vi ikke kan gå gjennom hver enkelt enkeltutlåner her, har vi brutt ned forskjellen mellom et tradisjonelt banklån og låne fra en peer to peer långiver.

Bank billån

Banker kan være det første stedet du ser når det gjelder å få billån. En av fordelene ved å ta ut et billån hos en bank er at du kan låne fra samme sted du har bankkonto, boliglån og kredittkort, noe som kan være lettere å holde styr på. I tillegg kan du til og med fange en bedre avtale eller rabatter for bunterprodukter. På den annen side tilbyr bankene ofte høyere rente og deres utlån kriterier kan være mindre fleksible enn andre utfordrerutlånere.

Peer-to-peer billån

Peer-to-peer långivere arbeider ved å gi deg tilgang til en online markedsplass, hvor lånet ditt er finansiert av individuelle investorer.
Et peer-to-peer billån kommer ofte med en personlig rente, så hvis du har god kreditt, kan du komme opp med en lavere rente. Ulempen er at peer-to-peer lån er generelt bare på nettet, så du må være komfortabel å administrere lånet ditt fra din bærbare datamaskin.

Nytt billån

Det er ikke uvanlig at nye billån kommer med et par fordeler over sine brukte bilmodeller. Den første er at de vanligvis har lavere rente. På toppen av dette kan du oppdage at enkelte långivere har spesielle priser på enkelte nye biler eller til og med bonuskontanter, som kan være en klump av penger når du får lånet.

Brukt billån

Mens et bruktbillån kanskje ikke alltid har de samme monetære insentiver som et nytt billån, er det en rekke flotte alternativer som har lave avgifter og gode priser. Du kan også finne at du har bedre fleksibilitet i tilbakebetalingstidene med et bruktbillån.

Velge riktig type billån til deg

Så hvilken type billån er det riktig å få deg på veien? Det er ikke noe «beste» billån, og hver annen type har ulemper og fordeler. Det er opp til deg å finne ut hva som passer ditt budsjett og trenger det beste.

Og når du har utarbeidet hvilken type billån du leter etter, kan du hoppe rett inn og sammenligne billån, eller du kan fortsette å lære og lese noen av våre billåns guider.

Vis mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *